sayangilah diri kita sebelum orang menyayangi kita

Selasa, 20 April 2010

CEPATLAH BESAR.....

Susah juga bila tak ada bahan yang selalu digunakan dalam masakan. Semuanya nak kena beli. Kalau dulu , di rumah yang lama, semua ada kat belakang rumah. Nak guna, tinggal petik je. Serai? lengkuas ? daun pandan ? daun kesum, apa-apa jelah, semua ada. Sekarang kat rumah baru, terpaksalah beli. Nak guna sikit je. Selebihnya simpan sampai kering.
Di rumah baru, saya dah tanam tumbuhan keperluan tu. Tapi, semuanya belum besar dan belum boleh dipetik. Hai..pokok..cepatlah besar......

Serai (selalu digunakan bila nak masak gulai ayam)


Kunyit( digunakan untuk masak gulai juga)

Daun kesum( masak asam pedas/laksa)

Daun pandan (masak air sirap , bahan asas kuih cara)

Lengkuas (gulai / rendang)

Haa..yang tak boleh makan..ini bunga kaktus. Kembangnya waktu malam je.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan