sayangilah diri kita sebelum orang menyayangi kita

Rabu, 16 Disember 2009

NOSTALGIA

Cuti sekolah dah mengampiri empat minggu. Tinggal lebih kurang dua minggu sahaja lagi untuk bercuti sebelum sekolah dibuka. Seminggu akhir dah kena bertugas sebagai persediaan untuk tahun 2010.


Seperti biasa cuti yang panjang kenalah bawa anak-anak bercuti. Kami balik Pahang seminggu pada minggu lepas. Biasalah kenderaan rasminya ialah van antik tu. Janji sampai.


Kali ni , aktiviti dipenuhkan dengan melawat sekolah-sekolah lama saya di sana. Sekolah pertama saya ialah SK Temau. Saya bermula dengan menumpang di Tahun 1 semasa berumur 6 tahun. Cikgu yang mengajar saya yang saya masih ingat ialah Cikgu Zaharah. Kami masih lagi berhubung masa ini. Beliau tinggal di Sega. Sekolah ini sedang dinaik taraf. Satu blok 3 tingkat sedang dibina di kawasan belakang sekolah. Kelas saya semasa Tahun 1 dahulu dah dijadikan kelas Pra. Bangunan lama masih digunakan.


Kelas Tahun 1 dahulu dijadikan kelas Pra.


lencana sekolahSeterusnya saya bersekolah di SK Dong di Tahun 1. Sekolah itu kini telah ditukar nama kepada SK Muhammad Jabar. Sekolah ini juga telah dinaik taraf. Tiada lagi bangunan lama. Di sekolah ini saya bersekolah sehingga Tahun 3. Tahun 4 dan 5 saya bersekolah semula di SK Temau. Tahun 6 bertukar semula ke SK Dong.Persekolahan menengah saya bermula di SMK Dong sehingga Tingkatan 3. Selepas SRP saya meneruskan pembelajaran di SMK Tengku Kudin di Raub, kerana sekolah sebelumnya tidak ada aliran sains. Selepas SPM sambung tingkatan 6 di SM Sains Kuantan di Jalan Gambang.


Mohon maktab, dan diterima masuk Maktab Perguruan Tengku Ampuan Afzan, Kuantan. Postingpun di Kuantan, SK Balok. Selepas berkahwin dapatlah bertukar ke Johor di SK Ulu Tiram sehinggalah kini . Alhamdulillah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan